Инцидентът е станал вчера след обяд на плаж „Нирвана” на буната.

Плажуващи са забелязали безжизнено тяло във водата 150 метра зад камъните, което е неохраняема зона.

Спасителите са го извадили, а дошлите медицински екипи само са установили смъртта.

Пострадалият е 76-годишен турист от Русия, като само аутопсия може да установи причината за леталния изход – дали е удавяне, или сърдечен пристъп, каза д-р Иванов пред "Фокус".

Руснакът е влязъл в морето при забранителен червен флаг по всички плажове.

Лекарят предупреждава плажуващите да бъдат особено внимателни на всички плажове, тъй като морето е доста бурно, а след Илинден и Преображение са се образували опасни водни течения, които дават предпоставка за тежки инциденти.

Медицинското обслужване по плажовете във Варна и курортните комплекси ще бъде осигурено до края на месец септември. По плажовете спасители ще има до 30 септември, но в намален състав.

По думите на д-р Иванов този сезон червените флагове са били повече от всякога и три  смъртни случая е имало на охраняемите плажове във Варна и региона. И трите са станали в к.к. „Св. Константин и Елена“.

Той за пореден път се обяви за законодателни промени, които да разрешат създаването на плажна полиция, която да следи за реда и сигурността по българското Черноморие.

"На запад глобите са ужасни – нямаш право да влизаш на червен флаг или с лодка, когато се къпят хората. Може би и тук трябва да стане така. Не е работа на медицинските екипи и спасителите да следят за спазването на правилата - техните задължения са други”, обоснова се той.