Няма улов на риба, а тази, която е на щандовете, повечето е средиземноморска, казват продавачките на Варненската рибна борса на Кооперативния пазар във Варна, цитирани от в. "Монитор".

Цацата, която е традиционно най-евтината черноморска риба, това лято държи цена от 2 лева за килограм, а хамсията е с 50 стотинки по-скъпа. Вкусната кая обаче е поскъпнала с левче и се предлага по 5 лв./кг, а едрите екземпляри са и 6-7 лв. Пасажите със сафрид все още липсват казва дългогодишният рибар Емил Милев-Лаврака от рибарското сдружение „Черноморски изгрев” във Варна.

Засега рибарските корабчета вадят барбуна и чернокоп, които вървят по 6 лева на дребно. На рибния пазар сафридът е 12 лева за килограм и за предпочитане е да се метне въдица и да се налови, отколкото да се купи, коментират варненци. След като сафрид кълве вече на въдичарите по брега, скоро ще се появят и пасажите, като започва сезонът и за нас, коментира още Милев.

Старите морски вълци са притеснени, че и през тази есен делфини ще изядат чакания от тях улов. През последните години броят на морските бозайници, които са защитен вид, е нараснал изключително много. Те са на върха на хранителната верига и без естествен враг. Допреди десетина години делфини у нас не се виждаха по брега, а сега те гонят рибата съвсем наблизо, споделят те.

На борсата обаче винаги може да се налови достатъчно риба, стига портфейлът да е пълен. Филето от акула е 12 лв., колкото е филето и от бяла риба. Филе от скумрия е 8 лева, а от пангасиус – 4 лв. От черноморските пресни риби най-скъп е лавракът, който удря 32 лева за килограм. Той се среща и по-рядко, също като калкана, който дори и замразен, липсва, а цената му вече стигна 35 лв. Скумрията, която се внася замразена от Норвегия, според размерите си се харчи между 5 и 7 лв. Пресният толстолоб е 4-5 лева за килограм, прясната пъстърва е по 10 лв.

Миди от ферма се предлагат по 4 лв./кг, раците са 7-8 лв./кг, калмарите – 12 лв., а белените скариди 10 лева. Няма стара риба, казват продавачките, когато клиенти питат дали стоката е прясна.

Некоректни търговци обаче опитват да пробутват охладена за прясна риба и замразената – за охладена, за да се отърват от стоката по-бързо и преди да изтече срокът й за годност, който е до 2-3 месеца за тлъстата риба и до 4 месеца за другата.