Митев е израснал във Варна, познава Северното Черноморие и смята, че най-добрите условия за подводен туризъм са на север от Калиакра.

Въпреки рутината, натрупана през годините, твърди, че всяко гмуркане под водата е уникално, а морето северно от нос Калиакра продължава да го изненадва.

"Водолазните спускания в морето провеждаме винаги в натуралистични подводни условия. Те не винаги са много добри, но неизменно са истински", коментира още Николай Митев пред БТА.

Предпочитаните от него акватории са североизточните рифове срещу ваканционно селище "Русалка" или тези около "Скалната арка" на село Тюленово.

Рифовата зона в Птичия залив е по-обширна, а тази в близост до скалните брегове на Тюленово - по-дълбока.

Според него и двете са много красиви с техния разнообразен дънен релеф и с изобилието от черноморски обитатели.

Николай Митев е бил водолазен инструктор в Малта и решава да създаде подводен център и у нас. Заедно със съпругата Калина имат център за подводни спортове в каварненското село Свети Никола.

Центърът притежава лиценз на международната организация PADI (Professional Association of Diving Instructors), по тези стандарти провежда водолазни курсове и първоначални обучения вече единайсет години.

От романтиката му в началото е останало много малко и признава, че ако му се наложи да започне същото начинание, сега не би посмял. Защото не се оправдали очакванията му подводният спорт от вид екстремно изживяване да се превърне в нов спортен вид отдих, който отдавна се практикува в света и съвсем естествено идва и у нас.

Останала е обаче любовта и лекотата, с която работи и внушава на начинаещите водолази, че подводният спорт е достъпен за всички.

"Изоставаме, дори и от страните от нашите географски ширини. Несравнимо по-високо е развитието на водолазния спорт в Турция и в Гърция. Дори и в Румъния има повече водолази. Не можем да мечтаем да достигнем дори една десета част от процента спрямо популярността на този спорт на Запад", смята той.