Заради кризата в Украйна  круизните компании отмениха посещенията си в Одеса и Ялта в източната част на Черно море и пренасочиха плаващите хотели към нашата страна, съобщава “Монитор”.

Само до началото на август тази година, през Морска гара Варна са преминали 11 500 пътници от акостирали круизни кораби.

"Това е четири пъти повече, спрямо цялата 2013 г., а основната причина е кризата в Украйна", съобщи изпълнителният директор на пристанище Варна Божидар Чапаров.

“За тази година имаме заявени 49 посещения на пасажерски кораби на Морска гара Варна, които до края на сезона може да се увеличат още. Заявките са драстично повече от 2013 г., когато обстановката беше изкривена от събитията, свързани с Арабската пролет", коментира той.

По думите му средногодишно Варна се посещава от 20-22 круизни кораба, а тази година може да са много повече и да има посещения от над 25 000 туристи.

Тези туристи са обикновено доста по-платежоспособни от класическите ол-инклузив летовници, дошли у нас на плаж и на алкохолен и секстуризъм, които рядко харчат големи суми извън хотелите си.

Повечето са обиколили света и България им е интересна, защото досега за тях е била бяло петно, което искат да напълнят с впечатления.

Приходите от круизния туризъм у нас също не са за пренебрегване. Само от сувенири, храна и напитки това лято круизните туристи ще оставят във Варна поне 2 милиона лева, твърдят в бранша.

На пристигащите по море разчитат най-много и музеите. Ползите за местната икономика пък са свързани с пристанищните такси, които белите плаващи дворци плащат за престоя си на Морска гара.