По традиция юбилейният гост бе посрещнат от ръководството на аерогарата и получи сувенирни подаръци от тях.

Верена Елзенбергер пристигна в страната заедно със семейството си с полет от Мюнхен. Германката и семейството й посещават за втора поредна година България и ще почиват в Обзор.

Тази година едномилионния пътник пристигна значително по-рано от предишни години.
Миналата година юбилейният пътник пристигна на 29 август и бе латвиецът Евгений Бескоровайни от Рига.
През 2012 г. едномилионният пътник пристигна на 3 септември. Късметлийка бе московчанката Лариса Назарова, която идваше за първи път в България.
Милионният пасажер през 2011 г. кацна във Варна на 2 септември, а през 2010 г. - на 10-ти септември.

Към момента сезонът на летище "Варна" върви добре и има ръст на трафика от близо 6% спрямо миналата година, съобщи директорът на аеропорта Димитър Костадинов след посрещането на Верена Елзенбергер.

Той коментира, че през тази година най-голям ръст има на туристите от Германия - близо 12 на сто. За съжаление фалитите на руски туроператори се отрази и имаме близо 9 процента спад на туристите от Русия, каза още Костадинов. Той обаче уточни, че независимо от спада, руснаците остават най-голямата група пътници на летището.

По думите на директора пътниците от Тел Авив са с близо 20 000 повече спрямо миналата година. Увеличение се отчита и при туристите от Норвегия. Пътниците от Украйна са в границите от миналата година, каза още Костадинов.

Направените инвестиции на летище "Варна" през тази година са 2 милиона евро, съобщи директорът на варненския аеропорт.