Атрактивният терен от 165,5 декара над плажа на Карадере е продаден за 1,66 млн. лв., предаде bTV. Това означава, че квадратен метър на първа линия струва едва 10 лв.

Земята е купена от компания-собственик на жилищен комплекс и хотел в София. Идеята е вместо караваните и стотиците палатки на Карадере да има законен и „луксозен" къмпинг.

В момента, в разгара на лятото, стотици семейства са напълнили плажа с палатки, въпреки или заради липсата на удобства - няма ток, вода, тоалетни, нито обхват на телефоните. Природата обаче е девствена, а морето - на една крачка.

Хората с палатките не искат лукс и бетон.

„Това се е запазило, все още дивотията. Категорично няма нужда от луксозен къмпинг. Така ни харесва”, твърди Георги - един от къмпингуващите.

Сред защитниците на дивото Карадере е и семейството на цигуларя Васко Василев.

"Това е едно райско място, което защо трябва да се залее с бетон, има толкова други места, които могат да се построят, нека да оставим едно нещо, което е на природата”, призова майката на талантливия българин Красимира Василева.

Вместо съществуващия нерегламентиран къмпинг, инвеститорът планира луксозен.

Природозащитници вече са внесли възражения в екоинспекцият.

„Защото се представя документация за едно изцяло голямо вилно селище, тип „Дюни” или „Елени”, в което ще има вили, ресторанти, магазини, улици”, обясни Мария Лалева от Гражданската инициатива „Да спасим Карадере".

От Община Бяла са лаконични: знаят за новия инвеститор, процедурите вървят, още няма искане за строително разрешение.

Бъдещият комплекс попада в екомрежата НАТУРА 2000, така че е нужна Оценка за въздействие върху околната среда. Екооценка очаква и другият голям инвеститор – „Мадара Юръп”.

Проектът за голямо ваканционно селище предизвика масови протести през пролетта.