Това съобщи днес капитанът му Пеп Барбал, цитиран от БТА.

Това е първият кораб на "Грийнпийс" специално проектиран и построен за организацията – за да бъде възможно най-зелен и енергийно ефективен. Плава основно на вятър, като неговата 55-метрова А-образна мачта може да издържа много повече от традиционните мачти за същия тип кораби.

Гостуването на плавателния съд във Варна е част от Средиземноморското турне на ветрохода, който е посланик на визията на екологичната организация за енергийна рeволюция.

Корабът пристигна във Варна от Констанца, а по време на плаването ще обиколи десет държави.

Това е третият кораб на екоорганизацията, който посещава Варна, съобщи Деница Петрова от "Грийнпийс България".

Тя обясни, че ветроходът подпомага кампанията срещу използването на замърсяващите изкопаеми горива и за бъдеще без тях.

По време на петдневната кампания във Варна ще бъде акцентирано върху възобновяемата енергия, която има огромен потенциал, и чието използване е възможно тук и сега, коментира Петрова.

Петък, събота и неделя са дни на отворените врати, като всеки желаещ ще може да се качи на ветрохода и да го разгледа, предаде Дарик. Посетителите ще могат да се запознаят отблизо с приложенията на соларната и вятърна енергия във всекидневието ни.

На кея до ветрохода ще е Слънчевият фестивал, като организаторите са предвидили арт събития, изложба, музика и демонстрационни инсталации.