Книгата е на журналиста Йордан Георгиев и включва интервюта с именити наши театрали, съобщават организаторите.

Гости на събитието ще бъдат издателката Божана Апостолова и писателят Боян Папазов.

Участниците във фестивала са от Естония, Израел, Канада, Полша, Косово и България.

Родните заглавия в програмата са "Речта на селския крал" от Румен Леонидов в изпълнение на Дидо Мачев, "Надежда Сляпата" от Боян Папазов на Савина Бързева, "Феномен" от Христо Бойчев, написан специално за актьора Мерт Меос от Естония.

Ще бъдат представени също разказът "Гимпел Глупакът" от носителя на Нобелова награда Исак Б. Сингер и мултимедийният спектакъл "Орфей и Евридика" със стихове на Чеслав Милош. Мария Статулова, Георги Мамалев и Антон Радичев ще закрият фестивала с "Вечер на смеха".

Инициатор на международния театрален форум е актьорът от Народния театър "Иван Вазов" Мариус Донкин, популярен с успешните моноспектакли "Камера Обскура" и "Г-н Ибрахим и цветята на Корана", който след повече от 100 представления се играе при пълен салон на Сцена на четвъртия етаж в Народния театър.

За него монодрамата е жанр, който в максимална степен позволява общуването между публика и актьор.

През годините официални гости са били френският драматург Ерик-Емануел Шмит, актрисата Хана Шигула, председателят на Департамента за монодрама към Международния театрален институт Нина Мазур и други.

Представяни са спектакли от над 20 страни. Сред участниците са били Националният театър на Литва, заслужили артисти от Русия, от Армения, носители на престижни международни награди за монодрама, частни продукции.

Международният фестивал на монодрамата "Световен форум на изкуствата - Към звездите" е част от кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата - 2019 и е под егидата на Международния театрален институт към ЮНЕСКО.