За жилищата могат да кандидатстват хора, живеещи в лоши битови условия, с нисък доход, самотни родители, лица с увреждания, многодетни семейства, жертви на домашно насилие, жертви на трафик и др., съобщи "Топ новини".

Това предвиждат одобрените от общинската администрация критерии за подбор. Наемателите трябва да имат мотивация за работа и активно да търсят такава, ако са безработни, а децата им трябва да посещават детска градина или училище. В случай, че не това не е налице, наемните отношения ще бъдат прекратявани. Същото ги грози и ако не чистят градинките около блока, общите площи и нарушават обществения ред, както и не заплащат наема, тока, водата и отоплението.

Предвижда се в тристайните апартаменти да бъдат настанявани четиричленни и многодетни семейства, в двустайните – тричленни семейства, а в едностайните – едно и двучленни семейства.

Социалните жилища, които се намират в общински жилищен блок, са оборудвани с печка за готвене, хладилник, бойлер, легла, маси, столове, шкафове, бани и тоалетни.

Реновирането на апартаментите е осъществено по проект, насочен към уязвимите, малцинствени и социално слаби групи от населението, на стойност около 1,4 милиона лева.