Общо 87 са опасните зони, от които 72 са на територията на морския град, а останалите се намират в курортите „Златни пясъци“ и „Чайка“, както и в село Звездица, предаде Дарик.

Само 6 от свлачищата са стари – циркусите „Варна“, „Златни пясъци“, „Аладжа манастир“ и „Виница“, вилна зона Прибой, Паша дере.

Всички останали са възникнали след 1980 г., предимно в резултат на човешка дейност, става ясно от отговора на „Геозащита“ до работната група от варненски общински съветници, разследваща причините за потопа в квартал „Аспарухово“ на 19 юни.

Причините за възникването на нови свлачища могат да бъдат разделени в две групи.

Първата от тях е на природообусловените, включваща топографското разположение и особеностите на геолого-тектонското развитие и морфологията на районите, интензивността на валежите, морската абразия и други фактори.

Към втората група спадат техногенните причини – състоянието на ВиК мрежите, експлоатацията им в потенциално опасните райони, лошата поддръжка на дренажите и противоабразионните съоръжения, вертикалната планировка, липсата на дъждовна и битова канализация, незаконното строителство.

Именно премахване на незаконните постройки в деретата и водосборните зони е една от мерките, които работната група предлага в доклада си.

Другите две са прекратяване на незаконната сеч, почистване и поддържането на всички дерета.

Според общинските съветници обективните причини за потопа са интезивният и надвишаващ неколкократно месечната норма валеж на 19 юни, пределното оводняване на почвата от дъждовете през май и първата половина на юни, предизвиканите ерозионни процеси от нарастващия през годините воден отток заради застрояването на района и изграждането на твърди настилки.

Субективните фактори са непочистените дерета, масовото незаконно строителство на сгради и инфраструктура, състоянието на ВиК мрежите и вертикалната планировка на терените, несъобразена с общата им устойчивост.

В доклада се препоръчва да се направи инвентаризация на обезлесените площи.