Повече от 100 служители на дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, както и техни колеги от други дирекции на МВР и от Бърза помощ, демонстрираха исканията си пред Катедралния храм-паметник „Свето успение Богородично" в Морската столица.

Във Варна е и цялото ръководство на синдикалната федерация. Те настояха за спешна реформа в сектор "Сигурност" и промяна на наредбата, свързана с минималния брой служители, участващи в екипите на пожарната.

 Една от основните причини също така за протеста, е, че по време на бедственото положение във Варна беше наложено, според синдикалистите, нелепо дисциплинарно наказание на пожарникаря Валентин Йорданов, член на федерацията. От морална гледна точка, това наказание е гавра с труда и достойнството на пожарникарите и спасителите, смятат протестиращите, предаде БНР.

От федерацията уточниха, че вчера спешно това наказание е било отменено, но въпреки това те излязоха заради наредбата на МВР за двама души на дежурство. Валентин Попов, председател на синдикалната федерация, каза, че тази наредба също след обявяването на протеста вчера е била свалена и се надява тя да бъде преработена, но въпреки това излизат на протест, тъй като искат и от служебното правителство, и от новия служебен министър на вътрешните работи да промени ситуацията в системата.

Изглежда някой не е в състояние да разбере, че ние излизаме навън, защото никой не иска да ни чуе, преди да сме излезли. Ние полагаме неистови усилия, докато изпълняваме преките си служебни задължения, докато крадем от времето на семействата си, да се занимаваме в работни групи и да участваме в писането на нормативни документи, за които някои получават заплати. Никой не чува, че минималният, ама наистина минималният числен състав на екип пожарникари в цяла Европа, Съединените щати и в Канада е четирима, каза Валентин Попов, председател на синдикалната федерация.

Това, което казаха още по време на протеста от синдикалната организация на служителите в МВР, е, че дирекцията е абсолютен рекордьор "Пожарна безопасност и защита на населението" в МВР по изплатени суми за изгубени съдебни дела - 524 хиляди лева.

Дирекция, която реализира неясни цели с риск цената да е човешки живот - така я определиха пожарникарите. Те казаха, че Варна е само началото и очакват конкретни действия и конкретна реформа в системата на МВР.