Това са част от компонентите на BRT коридора (от английски BRT - Bus rapid transit), който предстои да бъде изграден във Варна, като част от големия Проект за интегриран градски транспорт, предаде Дарик.

Финансирането е по Оперативна програма "Регионално развитие".

Проектирането, изграждането и техническото обезпечаване на бързата градскa линия ще струва близо 6,2 милиона лева без ДДС, става ясно от обявената обществена поръчка. Инженерингът трябва да е бъде завършен до 9 юни 2015 г.

Ще бъде инсталирана система за осигуряване на предимство на превозните средства на всички светлинно-регулирани кръстовища по BRT коридора посредством автоматизирано управление на светофарните уредби.

Системата за информация на пътниците в реално време ще включва 84 информационни табла на BRT спирките и 100 електронни информационни табла в превозните средства. Софтуер ще помага за автоматичната локализация на превозните средства.

BRT трасето ще бъде с дължина от 15 км - от „Владиславово" до „Почивка", и освен улесненото и бързо предвижване на автобусите на градския транспорт включва преасфалтиране и разширяване на някои булеварди.

Според Проекта за интегриран градски транспорт за BRT коридора има два подварианта (на картата горе) в участъка между бул. „Янош Хунияди" и ул. „Христо Смирненски".
Единият вариант е дължина 14.85 км, с изграждане на 28 спирки плюс 2 крайни. Вторият вариант е с дължина 14.60 км, с изграждане на 29 спирки плюс 2 крайни.

Капацитетът и скоростта на BRT са основните характеристики, които го отличават от традиционните автобусни линии. С изграждане на трасета за бърза автобусна линия се увеличава скоростта, намалява се времето за пътуване и се подобрява достъпът и качеството на транспортната услуга.

С BRT трасета разполагат 166 града по света. Първата подобна автобусна линия е изградена още през 1974 г. в бразилския град Куритиба. В много случаи се наблюдава намаляване на броя на автомобилите по маршрута на BRT коридора.

В България засега само Варна и Бургас могат да се похвалят с такива трасета.