На срещата на тема екоселище "Бляк Сий Гардънс Еко Ризорт" се включиха членовете на Съвета на директорите на "Мадара Юръп" АД Скот Пъркинс и Пол Райли, архитектът Игор Янкулов и туристическият консултант Хенинг Крипендорф.

Те бяха аплодирани от около 60 души.

Представителите на инвеститора обясниха нуждата от пресконференцията си преди да има окончателен проект с "некоректното представяне на инвеститорите в българските медии, а също и с недобронамерената и неточна информация, касаеща проекта в медиите".

Всички действия по реализирането на проекта ще бъдат извършени след пълна оценка на въздействието върху околната среда, заяви Пол Райли и добави:

"Преди това проект няма да има".

Инвестиционният проект включва изграждането на 3 хотелски комплекса с общо 600 стаи и обща застроена площ около 67 500 кв. м. Около 1 470 – 1 500 ще са местата за настаняване на първия етап на проекта.

Архитект Игор Янкулов пък посочи, че ще има около 2500 места за външни посетители на плажа като застроената територия от 32 дка няма да е затворена за външни посетители.

"Няма да направим от Карадере басейн или язовир," каза Янкулов. Мажоритарният собственик на дружеството вече е осигурил необходимата сума от 54 млн. евро за изграждане на проекта, предаде БГНЕС.

Втора стъпка е предстоящото увеличение на капитала на "Мадара Юръп" – не по-малко от 250 млн. лева. В случай, че впоследствие възникне необходимост от допълнителни средства, те ще бъдат предоставени под формата на заем от мажоритарния акционер, за което има подписан договор за заем до 100 млн. евро.

Мащабната инвестиция ще доведе до разкриването на повече от 500 преки работни места след въвеждането на проекта в експлоатация и над 2500 непреки работни места по време на изграждането на комплекса.

До края на 2014 г. се планира наемането на 160 нови служители, през 2016 г. ще бъдат назначени допълнително 268 служители.

Според кмета на Бяла Анастас Трендафилов, който също взе думата, всички мнения против реализацията на проекта са, за да могат "няколко хиляди души да се търкалят на плажа на Карадере, да осерат всичко наоколо, а точно те гонят животните, режат дърветата, палят и създават риск от пожари".