Десетки катинари с различна форма и надписи висят заключени на парапета.

Вижте катинарите в Галата >>

По-непретенциозните са просто надписани с боя или флумастер, но има и специално поръчани при майстор с гравирани букви на влюбените или донесени направо от чужбина с гравирано сърце или с такава форма, съобщава Булфото.

Романтичният ритуал да заключиш метален катинар като символ на неръждаема любов тръгва преди години от моста Милвио в Рим заради сцена от популярен италиански роман. Постепенно се разпространява в много европейски градове.

Любовният катинар е акт на посвещение, като символизира свързване завинаги. В основата на ритуала е древно суеверие, според което може да опазите връзката си от недоброжелатели, ако окачите катинар с инициалите си на ограда или перилата на някой мост. Ключът се хвърля във водата, за да не може никой да отключи връзката между двама влюбени, отбелязва Дарик.

Поставянето на подобни "инсталации" засега не е проблем. Окачването на символите не е забранено нито от районното кметство, нито от общината.

През последните години любовни катинарчета могат да се видят и на други места в България - например на моста на Гребната база в Пловдив.