Една от протестиращите - Галина Арнаудова обясни, че исканията на майките, които са ги обявили предварително, са за майчинските за втората година да се увеличат до нивото на минималната работна заплата. "Защото искат, знаете в бюджета за ДОО, да ги оставят 240 лева, при положение, че минималната работна заплата е вдиганата на 270 лева, а и предстои да се вдигне на 290 лева. Ние сме против това нещо. Досега винаги обезщетението е било равно на минималната работна заплата. Натяква ни се, че майчинството е твърде дълго, което не е вярно, че е най-дългото в България. Има държави, които подпомагат майките до 3 години – в Австрия например, в Чехия и Словакия – до 4 години, в Румъния майчинството е 2 години, като заплащането е на 85% от заплатата. Така че да не се настройва обществото срещу нас, че ние вземаме, видите ли, прекрасно майчинство и че не са ни нужни тези пари", категорична е Арнаудова.

За срока за изчисление на майчинството да се увеличава от 18 на 24 месеца, ние сме категорично против, особено да се прави това нещо от днес за утре. Лишават се майките и семействата от правото на планиране. Тези, които в момента са бременни са планирали при 18 месеца срок на изчисление, догодина ще родят и ще им изчисляват на 24 месеца. Това не се аргументира както трябва от министъра и от правителството. Ако такова нещо ще се прави, първо да се аргументира солидно пред обществото и да се приема поне една година преди да се въвежда в сила. Това са ни основните искания, подчерта Арнаудова.

Тя добави, че са се обединили над 1000 майки във Фейсбук, но понеже едва онзи ден са решили да протестират, "е много трудно да се съберат майки с малки деца и затова днес сме малка численост".