Вицепремиерът уточни, че два рентгена вече са доставени от Германия. Апаратите са мобилни и ще се ползват по сухопътната ни граница. Те са най-вече за меки стоки като цигарите, но ще се ползват активно и в борбата с трафика на хора. Вицепремиерът коментира, че особено през април и май опитите за нелегално преминаване на границите ни са се увеличили близо 20 пъти. Бежанците са били основно от Алжир, Тунис и Египет. Сега нещата се успокоиха и да се надяваме, че ще останат така, посочи Дянков.

Вицепремиерът допълни, че вече има процедура по един от заемите на Световната банка за купуване на два големи рентгена, които ще бъдат ползвани в пристанищата във Варна и в Бургас. По думите му апаратите са универсални и с тях могат да бъдат откривани нелегални меки и твърди стоки.

Дянков коментира още, че е доволен от събираемостта на приходите от НАП, но в борбата с ДДС-измамите има още много какво да се желае. По думите му той лично се занимава всяка седмица с този проблем. Вицепремиерът изрази увереност, че с последните промени в законодателството борбата с ДДС-измамите ще стане много по-ефективна.

За работата на митницата той коментира, че е доволен и посочи, че нейните структури през тази година са събрали близо 700 милиона лева повече в сравнение с 2010 година. НАП не стои толкова добре и точно затова аз се фокусирам повече върху тази агенция, посочи Дянков. Според него отличниците в системата на данъчните власти са НАП-Варна и НАП-Велико Търново.

Вицепремиерът каза още, че до края на годината ще бъдат разгледани всички такси, които са обвързани с минималната работна заплата /МРЗ/. Целта е те да не бъдат повишени след увеличението на МРЗ от 1 септември. Оказа се, че с минималната заплата има над 50 такива връзки, които трябва да бъдат премахнати, само че за това трябва да се променят закони и е невъзможно да стане до септември, посочи вицепремиерът.