С уникален и достоен за медицинските учебници случай се сблъскаха варненските токсиколози в събота вечер. 47-годишен мъж бил доведен във Военноморска болница, след като опитал да се самоубие, изпивайки 130 таблетки от два вида психотропни лекарства.

"Цяла нощ правихме очистване на кръвта му чрез диализа и на сутринта пациентът се пробуди. Риск за живота му вече не съществува. Но опитът за самоубийство е много сериозен, тъй като и двете лекарства, към които е посегнал, и то при тези дози, водят до смърт", коментира шефът на клиниката по токсикология доц. д-р Снежа Златева, цитирана от в. "Народно дело".

Тя лично се заела със съживяването на мъжа. Пациентът решил да сложи край на дните си у дома. След като изпил предвидените лекарства, загубил съзнание и изпаднал в кома. Близките му го открили навреме и веднага потърсили медицинска помощ, като съобразили да вземат опаковките от лекарствата, които той изпил, но оставил край себе си. Каква е причината за крайното решение на мъжа, не е ясно.

"Ние го събудихме, но съзнанието му още не е избистрено. Вероятно до ден-два ще е в състояние да говори", коментира доц. Златева. Тя посочи, че за празничните дни 47-годишният пациент е най-тежкият случай, с когото са се сблъскали токсиколозите.

Не е имало варненци, потърсили помощ по повод препиване. За сметка на това млад мъж е приет, след като през нощта в събота, отивайки на дискотека с приятели, се сбива с други клиенти. Един от противниците му вади от джоба си спрей и го уцелва в очите. Риск за зрението на младежа няма.