Не сме предлагали увеличение на таксите и нямаме намерение да оскъпяваме следването, каза за „Черно море" ректорът на ИУ - Варна, проф. Кальо Донев, цитиран от в. "Черно море". В Медицинския университет - Варна, също не мислят за повишаване на семестриалните суми. Проф. Анелия Клисарова, ректор на университета, обяви, че предложението, което е направено към МС, е за запазване размера на таксите.

В други висши училища обучението поскъпва от 20 до 200 лв. Най-евтино излиза обучението по хуманитарни науки, най-скъпи са медицината и специалностите по изкуствата. Шуменският университет „Епископ Константин Преславски" повишава цените за педагогическите специалности, които от 144 лв. стават 155 лв.

Одобрени са и таксите за кандидатстване. Най-ниската е около 30 лв., а най-високата 50 - 60 лв. СУ„Св. Климент Охридски" вдига цената на обучението по право. Ще се плащат 500 лв., с почти 30 лв. повече, отколкото сега. Философията в Алма матер също поскъпва с толкова.

Правото в УНСС ще струва 554 лв. на година, като там поскъпването е с почти 100 лв. Икономическите специалности от около 290 лв. скачат на 340 лв. В Националната академия за театрално и филмово изкуство обучението скача със 100 лв. и ще струва 1300 лв. на година. Намаляването на годишната държавна издръжка за студентите е основната причина за исканото увеличение на таксите.