Гръцката туристка Никола Пилу пристигнала във Варна на добилия популярност вече дентален туризъм. Отседнала в комплекса, намиращ се в Св. св. Константин и Елена. Сутринта в неделя се почувствала зле. Стаята й била заключена, а стационарните телефони в хотела не работели. Жената се изплашила, защото освен че нямала вътрешна връзка с рецепцията, не можела и да се мръдне от леглото.

С последни сили 50-годишната Пилу открила джиесема си и позвънила на дъщеря си, която се намирала в Англия. Щерката се свързала с мъжа си, който пък в това време бил в Гърция. Зетят позвънил на местната "Бърза помощ" във Варна и подал сигнал. На телефона в Спешна помощ отговорила д-р Аврамова, която владеела перфектен английски език. Двамата се разбрали бързо, след което лекарски екип тръгнал към хотела.

На място медиците информирали управителя за случая. Охранител ги придружил до вратата на стаята. С помощта на магнитна карта тя била отключена. Лекарите открили пациентката в изключително тежко състояние. Преглед установил, че жената наистина има инсулт. 50-годишната гръцка гражданка Никола Пилу е спасена и отведена за хоспитализация в МБАЛ "Св. Марина" благодарение на късмета и адекватната намеса от страна на екипа на д-р Силвия Аврамова от "Бърза помощ", категорични са колегите им.

Заради лошото време се е получил токов удар, който изгорил платка на телефонната централа. Всички стаи са били без връзка в този момент, заяви Емил Андреев - зам.-управител на спа хотел "Романс". И уточни, че вчера служителките от рецепцията няколко пъти са звънели в болницата, за да се информират за състоянието на болната. Андреев разкри, че днес се очаква в хотела да пристигне и зетят на Пилу, който вече е направил резервация за неколкодневен престой. Андреев подчерта, че телефонната връзка вече е възстановена и в момента там не съществува проблем.