Около 15 пчелари от цялата страна участват в започналия днес фестивал на пчелните продукти във Варна, съобщи организаторът от Съюза на българските пчелари във Варна Янко Янков, цитиран от БТА. Той обясни, че всички участници в проявата са проверени и са сертифицирани, което гарантира качеството на предлаганата продукция.

На изложението са представени различни видове мед и пчелни продукти. Сред тях са акациев, лавандулов, манов и др. видове мед, прополис и пчелно млечице. Янков коментира, че един от тревожните проблеми пред сектора не само у нас, но и в чужбина, е изоставянето на кошера от пчелните семейства, феномен, за който все още няма обяснение. По думите му в нашата страна има няколко такива случая. Той допълни, че в момента в страната се реализира тригодишната програма за подпомагане на пчеларството, но със средствата от нея може да се подменят само старите кошери с нови.

Според Янков проблем е, че няма субсидия за пчелно семейство, както има в животновъдството за глава добитък. По неофициални данни пчелните семейства в страната са около 40 000, каза още той.