Това стана на първото съдебно заседание във Варненския окръжен съд по казуса за смъртта на Гергана Велинова, чието тяло бе открито на 2 януари 2008 г. под руините на срутилата се козирка на офисите на банките "Райфайзен" и "Първа инвестиционна банка" на бул. "Осми Приморски полк" във Варна, предаде Varna24.bg.

Татяна Николчева склони на споразумение с държавното обвинение в лицето на зам. окръжния прокурор на Варна Антоанета Генчева, което бе одобрено от съда. Управителката на столичната фирма "Валде 90" ЕООД отнесе 1-годишна условна присъда с 3 години изпитателен срок заради немарливо изпълнение на правно-регламентирана дейност. Наказанието бе наложено заради това, че като подизпълнител нейното дружество е поставило плочки на фасадата на козирката на "Първа инвестиционна банка" (ПИБ) без да са спазени съответните изисквания по Закона за устройство на територията (ЗУТ). Не било преценено колко ще утежнят конструкцията вложените материали, което било и една от причините за срутването на козирката, убила 22-годишната студентка от Икономическия университет във Варна.

"Посъветвах подзащитната ми да не се признава за виновна и делото да върви по общия ред, но тя прецени, че е по-добре всичко да приключи бързо. Мотивът й бе, че има 2 деца, за които да се грижи и няма време да се разтакава по съдилищата". Това обясни адвокатът на Николчева Карен Бейлерян. Освен Николчева пред съда застанаха още 7 души. Сред тях са Васка и Владимир Рачеви - архитект-проектанти, изготвили чертеж на фасадата на ПИБ, който предвиждал поставянето на допълнителни детайли по нея, Владимир Рачев - изготвил техническата документация, и Кирил Видолов, проектант по конструктивната част на инвестиционния проект. До тях се наредиха Живко Николов - технически контрол, Наска Люцканова - участъков архитект, Станка Калчева - строителен надзор, и Паско Ташков - консултант по надзора. По делото предстои да бъдат разпитани над 60 свидетели.