Наградата се присъжда в категорията за най-абсурден или смешен случай за достъп на информация, съобщи Дарик. В категорията " Неправителствена организация, най-активно упражнявала правото си на достъп до информация” почетни грамоти получиха Сдружението за оптимизиране на правосъдието и администрацията „СОПА” от Варна и Черноморската мрежа на неправителствените организации.

Наградите на Програма "Достъп до информация" за принос в свободата на информация се връчват за осми път. Церемонията по награждаване се организира ежегодно в Деня на правото да знам - 28 септември. Целта на ежегодните награди е да се окуражават граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация, да се насърчават институциите да изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация и да бъдат прозрачни и отчетни пред обществото, както и да се посочват институциите, които грубо нарушават правото на достъп до информация.

Сред отличените тази година са и журналистите от Дарик Пловдив Даниела Ковачева и Виктор Кадири. Те бяха номинирани в категорията „Журналистически материал/кампания, свързани с правото на достъп до информация" заради разследването им за командировките на пловдивския кмет и заместниците му.