Лужков откри днес официално заедно с министър-председателя Бойко Борисов новопостроения детски оздравителен лагер "Радуга", изграден с пари на московското правителство, предаде БТА.

В детския оздравителен лагер "Радуга" са инвестирани около 40 милиона евро. Базата има капацитет за 600 деца. Още около 400 малчугани отсядат в хотел "Лонгоз".

Комплексът вече ще работи целогодишно, посочи Лужков. По думите му базата ще се ползва основно от деца, а след септември месец ще бъдат изпращани и ветерани.

Лужков изрази голяма благодарност към държавната и местната власт в България, които са помогнали за реализацията на проекта.

Новият оздравителен лагер "Радуга" е част от големия проект на правителството на Москва "Международен детски санаторно-оздравителен комплекс Камчия". Инвестицията в него ще надхвърли 120 милиона евро.

Автори на идейния проект на "Радуга" е колектив от архитекти от Санкт Петербург. Лагерът е разположен върху 62 декара. Застроени са едва 16 процента от площта. Лагерът разполага с библиотека, компютърна зала, музикален салон, зала за танци и кино.

В момента базата на московското правителство в "Камчия" е приютила 1000 деца, които започнаха и учебни занимания от 1 септември.