Излиза, че за едно работно място се борят 200 души. Към края на декември м.г. равнището на безработицата е 7,41%, но по мнение на шефа на Регионална служба по заетостта Пламен Начков още поне 2% останали без работа не са влезли в официалната статистика, пише варненското издание "Народно дело".

За цялата област безработните до януари са били 16 179, което в сравнение със същия период на 2008 г. е с 6361 души повече. И тъй като от тежката финансова ситуация засега изход няма, хората масово искат да си вдигнат шанса за работа, като повишат нивото на квалификацията си. До момента по програмата „Аз мога“, свързана с обучение, са кандидатствали 410 души.

В тази връзка от регионалната служба напомнят, че обучение може да се премине и по още две програми - „Развитие“ и „Адаптивност“. През последните две седмици три са фирмите от областта, които са подали заявление за държавна помощ. Ако им бъде предоставена общата сума 40 240 лв., 87 служители ще преминат на половин работен ден и ще получават в продължение на четири месеца по 120 лв. компенсация, вместо да се окажат на улицата.