Това съобщи днес директорът на Териториалното статистическо бюро в крайморския град Деян Славов, който представи резултатите от Европейското здравно интервю, проведено през октомври-ноември 2008 г., посочва БТА. Изследването, еднакво за всички страни-членки на ЕС, обхваща 8 393 българи.

Средното тегло на мъжете в региона е 81 килограма, за жените - 64,8 килограма. В сравнение с другите области в страната Варна е в златната среда, отчете Славов. По думите му най-много пълни хора има в Монтана. Там с наднормено тегло са близо 76 на сто от мъжете и повече от половината жени.
Най-стройни са мъжете в Перник - 36,5 процента.

Данните показват, че във Варненския регион ежедневно пият алкохол 5,3 на сто от мъжете и 1,2 процента от жените, каза Славов. Малко над 17 процента от анкетираните мъже твърдят, че не са пили нито веднъж през последната една година. Процентът на трезвениците при жените е над 45.

Ежедневно пушат близо 33 на сто от мъжете и повече от 26 процента от жените в региона. Повече от 73 на сто от варненци самоопределят здравното си състояние като "много добро" и "добро", показва анкетата. За страната този процент е 68,3.

От жителите на областта 28,9 на сто страдат от различни хронични заболявания. Най-висок процент - 23,3, са хипертониците.

Повече от една трета от анкетираните българи са посочили, че са приемали някакви лекарства през последните две седмици по лекарско предписание. За Варненския регион този процент е 29. Едновременно с това над 37 на сто от анкетираните в областта са казали, че са употребили непредписани медикаменти.