Д-р Емилова обясни, че заедно със свои колеги търси връзка с депутатите от крайморския град, за да не бъдат приети подготвяните промени. Все още има време за реакция преди второто четене на закона и се надяваме народните представители да разберат на какво ще обрекат държавата и бъдещите поколения, посочи Емилова.

Най-богатите страни в Европа - Швейцария, Норвегия, Ирландия, част от Германия, забраниха употребата на генномодифицирани организми /ГМО/, допълни д-р Рафаел Хачикян, който от 7 години работи по проблемите на ГМО. По думите му последните изследвания във Франция с мишки, консумирали 3 вида генномодифицирана царевица, показват рязко увеличение на случаите на рак на бъбреците и черния дроб на животните.

Освен това е нараснал процентът на стерилитет, мъртвородени бебета, както и на различни аномалии на плода. Ако веднъж позволим в България да се сеят генномодифицирани растения, екоземеделието става невъзможно, посочи Емилова. Според нея се обезмисля и определянето на териториите по Натура 2000.