Ниските температури, които станаха причина за обледеняването, обхванало днес Варна, ще се задържат. Такава е прогнозата на метеоролозите. В тази ситуация община Варна полага максимално усилия за обработване на заледените пътни артерии. Всички фирми, ангажирани със зимната поддръжка, работят в районите си.

54 души са пострадали за денонощието във Варна заради поледицата, съобщи пред  „Фокус” доц. Лидия Петкова изп. директор на МБАЛ „Св. Анна”.

Лекарката добави, че 30 души от пострадалите са получили фрактури, някои, от които доста тежки. Голяма част от пациентите са възрастни хора, които са паднали на хлъзгавите улици във Варна, следствие на което са получили наранявания. Петкова добави, че в момента всички легла в ортопедичното отделение са заети и се налага да се вадят допълнително, за да бъдат приети нови пациенти.

Тротоарите и част от улиците във Варна са заледени. На много места в града движението по тротоарите е почти невъзможно, тъй като те са заледени и опасни за пешеходците. Много хора едвам се движат, а други предпочитат да се придвижват по улиците. По тежко е положението в крайните квартали на Варна, където улиците са разчистени, но пък междублоковите пространства са силно заледени и хлъзгави.

Автомобилите не могат да изкачват улиците, защото част от пътищата в крайните квартали също са заледени. 20 машини почистват пътищата във Варненския регион от натрупалия сняг. Това съобщи дежурният в Областно пътно управление (ОПУ) – Варна. От там добавиха, че на този етап обстановката в региона е спокойна, движението на автомобили е при условия. На места са се образували заледявания и там пътищата се опесъчават и лугират. Това са преди всичко общински пътища. Движението по АМ „Хемус” и „Черно море” е нормално.