Младежът, който беше настанен в университетската болница "Света Марина" във Варна, е починал тази нощ, съобщи пред БТА директорът на дирекция "Надзор над заразните болести" в РИОКОЗ-Варна д-р Светла Станева.
Ученикът, който се казва Николай Шишков, бе хоспитализиран на 26 октомври след домашно лечение. Постъпил в Каварненската болница с грипоподобни симптоми, после е бил в болницата в Добрич и накрая бил транспортиран във Варна. Лекуван с антибиотици и в много тежко състояние той е бил приет в интензивното отделение по детски болести. Започнало е специфично лечение с апаратна вентилация.
През изминалата седмица е била овладяна белодробната недостатъчност, но сериозно увредени са били бъбреците и черният дроб. Според д-р Веселин Балкански - директор на Районния център по здравеопазване, детето е починало от дистрес синдром, като следствие от грипното заболяване. Предстои да бъде направена проверка по случая, която да бъде изпратена в здравното министерство, предаде "Фокус".   В петък здравното министерство обяви национална грипна епидемия, тъй като болните надминаха 200 но 10 000 души, което се смята за критична стойност. Най-много заболели от свински грип има в областите Ямбол, Габрово, Бургас и Плевен. В София заболеваемостта прехвърли епидемични стойности още преди почивните дни и броят на заболелите към края на седмицата беше малко над 220 на 10 000 души.