Сред проектите му има и такива за многоетажни кооперации, алармира председателят на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП) - Варна Румен Иванов, съобщава "Позвънете новини". По думите му мошеникът с инициали И.Г.Г. полага подписа си под строителните книжа още от 2003 г. Проектантската си правоспособност той придобил с фалшива диплома, което е установено по безспорен начин след справка в Университета по архитектура, строителство и геодезия. За периода до сега той е успял да създаде и фирма, в която да наеме още 8 души. Натрупал и сериозен списък от клиенти, заради по-ниските цени на услугите, които предлагал. В дейността си се консултирал с по-възрастен проектант, но одобрението на всички документи в крайна сметка е минавало през него.
Деянието му е изключително опасно, защото той е изготвял строителните конструкции, нещо на което се крепи цялата сигурност на сградата, коментира инж. Иванов. Той добави, че вече са предупредени архитектите, с които е работил измамникът. Сега се издирват чертежите на всички обекти, които са минали през кантората му.
Ще ги разгледаме на Експертен съвет, за да преценим какво можем да предприемем, за да предотвратим фатални последици, каза още Иванов. Вместо да помага на камарата общинската администрация спъвала разследването. Чиновниците се притеснявали, че по този начин се компрометира и тяхната работа, понеже са допуснали издаването на строителни разрешения по фалшивите проекти.
Сериозни нарушения е допуснал и строителният надзор приел сградите. В камарата на няколко пъти разглеждали проекти на пишман инженера, но всички предположили, че допусканите нарушения са заради липса на достатъчна компетентност, докато накрая направили и справка в университета. Последния път наглият мошеник си позволил да фалшифицира подписа и печата на техническия надзор.
Случаят вече е предаден на прокуратурата, заяви председателят на КИИП.