Това сочат наблюденията на концесионерите на пясъчната ивица от миналия сезон. По тази причина преди предстоящото лято тенденцията за възвръщането на оригиналния вид на Морските бани продължава, пише "Народно дело".
„Естествено е, че когато плажът е почистен, водното спасяване и медицинското обслужване са осигурени, варненци ще предпочетат да дойдат тук, най-малкото защото е по-близо. Да не говорим, че цените са по-ниски отколкото в другите курорти", обясни Андрей Василев, представител на фирмата „Лазурен бряг 91".
По негово мнение изборът да се посещава градският плаж за много варненци и гости на града е въпрос и на известна носталгия, тъй като за поколения това е било първото място, на което те са се топнали в морето и са се изтегнали на пясъка под яркото слънце. Времето, в което дървените скари и натрупаните на тях маси на заведенията заемаха повече място от хавлиите на летовниците, вече е минало, категоричен е Василев.
Концесионерите вече са изпратили предизвестия за прекратяване на договорите на най-големите дискотеки и попфолк клубове, появили се преди години. За тези, които ще оцелеят и това лято, то вероятно ще е последното. С тази мярка се разчита най-сетне да престане шумовата атака, идваща от крайбрежната алея главно към Гръцката махала през летните нощи. Идеята е като цяло центърът на нощния живот край морето да се измести на север по крайбрежната алея, в района на буните.
За съжаление и през този сезон няма да бъде реализиран проектът за изграждането на пешеходно трасе, което да облекчи движението край плажа в района, достъпен и за автомобили. То беше предвидено като продължение на благоустрояването на алеята, започнало с асфалтирането й и осигуряването на паркоместа. По проект тротоарът край морето трябваше да е скован от специално водоустойчиво индийско дърво от страната на плажа, но изграждането му е отложено. Остава неясно и как точно ще се промени видът на Морските бани, след като бъдат опразнени от заемащите ги в момента заведения.
Строените през 20-те години на миналия век съблекални едва ли ще бъдат реставрирани в автентичния им вид, заради който имат статут на архитектурен паметник. Използването им с години за дискотеки и ресторанти обаче е оставило следи, които трудно могат да бъдат заличени.