По думите му вече е подготвен проект за местна наредба, която ще регламентира раздаването на паричните награди, предаде БТА.
Кметът уточни, че средствата ще бъдат разпределени в четири направления. Децата и учениците ще получават стимулите си под формата на еднократни възнаграждения, стипендии или поемане на разходи за участия в конкурси от общината. За най-изявените студенти ще има годишни награди. Част от 135-те хиляди лева ще бъдат заделени за насърчаване и квалификация на педагози и научни кадри. Последното направление е за развитие на общинската програма за изучаване на шах в училищата.
Кметът съобщи още, че носителите на награди "Варна" вече ще получават нагръден знак и специална служебна карта. Същото е валидно за отличените със званието "Почетен гражданин на Варна" и тези, които са получили Почетния знак с лента на кмета на града. Значките ще бъдат изработени в Монетния двор на страната.
Очаква се да бъдат готови до средата на май. Картите дават на притежателите правото да пътуват безплатно в градския транспорт и да не плащат при посещения на музеи и общински спортни обекти в града.
Досега награда "Варна" са получили 262 души, 243 от които ще получат значка и карта. Почетните граждани са 34, а получилите Почетен знак с лента на кмета - 21.