На церемонията присъстваха извънредният и пълномощен посланик на Япония в България Цунехару Такеда, представители на местната власт в крайморския град, лекари, съобщи БТА.
Новата фундус камера ще помогне за по-прецизна диагностика на социално значими очни заболявания като диабетната ретинопатия и макулната дегенерация, обясни управителят на болницата д-р Драгомир Драганов. Дигиталната апаратура прави цветни и контрастни снимки на ретината. Прегледите ще се извършват с направление от здравната каса, издадено от специалист.
Д-р Драганов посочи още, че камерата ще помогне за по-активното участие на болницата в програмата на Световната здравна организация за предотвратяване на лечимата слепота до 2020 година.
Програмата на японското правителство за предоставяне на безвъзмездна помощ за проекти на местно равнище в България стартира през 1998 г., припомни дипломатът. Досега по нея са отпуснати 2,2 милиона евро. Финансираните проекти са в сферата на здравеопазването, образованието, социалното подпомагане.