Революционното изобретение, което според учените се равнява на откриването на радиото от руския физик А. С. Попов, изстреля 23-годишният Милен Николов сред елита на новаторите, пише в. "Стандарт".
Варненецът, който е студент в САЩ, измисли чип за GSM-и, който чрез системата МANET може да получи покритие на сигнала във всички точки на Земята, а дори и в открития Космос. С откритието Милен разби конкуренцията на финала на 22 октомври на международния конкурс на британската водеща компания "Симбиан Лимитед" за софтуер на всички мобилни телефони. На 11 страници българинът описал как чипът хваща сигнал от най-близкия мобилен телефон и може да го предаде на GSM без покритие на предавателната кула.
Идеята му хрумнала в нюйорското метро, докато се ядосвал, че заради липса на покритие не може да говори по мобилката си и да работи на лаптопа. Изобретението е евтино и може да се ползва във военната промишленост, както и в НАСА за спътниците.
Милен е в IV курс компютърни системи и технологии в колежа Brockport. Състудент е с другия известен младеж от Русе Момчил Кюрюкчиев, когото взеха на работа в империята "Гугъл". В уебстраницата на университета обаче варненецът е представен като американец.