Информацията за нарушението бе потвърдена официално от пресслужбата на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) в София и главния архитект на община Варна Иван Трендафилов, съобщи в. “Народно дело“, цитиран от Varna24.bg.
„Няма такова нещо. Казах, няма такова нещо", бе краткият коментар на инвеститора на обекта Красимир Узунов.
В понеделник обаче инспектори на Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) са извършили масирана акция в лъскавия шопинг център. Проверени са всички магазини в „Мол Варна".
„На първо време може да кажем, че акт 16 наистина няма", съобщи говорителят на ДНСК Цветелина Иванова. На собственика на обекта е съставен акт за нарушение. Предстои да бъдат определен размерът на санкцията. "Със сигурност нарушението е много голямо. Преди дни чухме само слухове, че обектът няма акт 16, но до последния момент не вярвахме. Все пак варненският мол е по-голям дори от софийския", коментира Иванова. По думите й доскоро дори не е било депозирано искане за издаване на акт 16 от страна на собствениците.
Инвеститорът вече е подал необходимите документи за издаване на разрешителното, съобщи шефът на РДНСК инж. Ангелина Петрова. Законът за устройство на територията (ЗУТ) предвижда запечатване на търговския обект, посочи тя. Под ударите на закона ще попаднат и наемателите на търговския комплекс, въпреки че по всяка вероятност използват търговските площи, без да знаят, че нямат акт 16. На първо време им са съставени актове, но при установяване на повторно нарушение ще се наложат финансови санкции.
„Мол Варна" е обект от най-висок клас и акт 16 се издава единствено и само от София. Възможно е бюрократичната машина да осигури някаква алтернативна ускорена процедура за издаване на акт 16 заради важността и мащабите на мола, коментираха юристи.
Все пак остава фактът, че търговският център е пуснат в експлоатация незаконно.
След пищния старт на Мол Варна, рекламиран като най-големия на Балканите, в понеделник в търговския комплекс бе открита и уникална ледена пързалка. Официалният старт даде лично министърът на администрацията и административната реформа Николай Василев (виж линка).