По всичко личи, че реализацията на амбициозния проект на “Интерсервиз Узунови“ наистина е впечатляваща. Инвеститорът Красимир Узунов сподели, че причината молът да не отвори преди един месец е в наемателите на обектите, някои от които той определи като “безкрайно мудни и безхаберни“. Наемателите от чужбина обаче им дали пример как трябва да се действа в срокове.
“Дано това да ми е последната пресконференция като собственик на МОЛ Варна“, каза Красимир Узунов, имайки предвид, че след официалното откриване на търговския комплекс, договорът за продажбата му ще бъде финализиран.
Почти 50 млн. лв. е струвал МОЛ Варна на “Интерсервиз Узунови“, а покупката е на стойност 120 млн. лв. Новият собственик на уникалното съоръжение ще бъде шотландската фирма “Милър Дивелъпмънтс“. Нейният управляващ директор Дейвид Милой сподели, че е доволен от резултата, който вижда. Шотландците са спечелили новата си собственост във Варна на международен търг, проведен през миналата година. А архитекти на впечатляващата сграда са “Чапман Тейлър“, английска компания, проектирала едни от най-големите търговски центрове в Европа.
МОЛ Варна е най-големият в България, поне за сега. Застроената площ на търговския комплекс е 70 000 кв.м, а търговските площи са разположени на 33,000 кв.м. Има 880 паркоместа, от които 200 външни. В МОЛ Варна има 150 магазина, 8 кинозали с 1300 места на Кинокомплекс Арeна, 3D Кино и Sega Games, ресторанти, кафeта, огромен супермаркет “Пикадили Гурме“на 2000 кв.м. Вече отвори врати боулингзалата “Ескалибур“, където пистите са 10. За децата е предвиден увеселителен център Capella Play на 800 кв.м. площ. За първи път в България стъпват “Burger King“и“NewYorker“. В МОЛ Варна ще има и ледена пързалка, първата по рода си в България. Какво представлява тя, чуйте от звуковия файл.Кое още е уникалното в новия МОЛ.
За първи път в България фамилна фирма като “Интерсервиз Узунови“прави толкова мащабна инвестиция. Такъв предприемачески риск никой до сега не си е позволявал, сподели Красимир Узунов. Това е проект, който започна и свърши с готови пари на масата, допълни инвеститорът. Кредитът беше осигурен от Райфайзен банк, а изпълнител на проекта е варненската фирма “Планекс“. Никакъв компромис не е правен с качеството на материалите, избирано е най-доброто, което е известно на световния пазар. Асансьорите са просторни, удобни, безшумни и са последен модел. Климатизацията е перфектна, а ел.инсталациите са от Сименс, водеща компания в бранша. За първи път във Варна за строителството на сградата е използван бетон клас Б 35, най-добрият строителен бетон. Под сградата е излята плоча с дебелина метър и половина, което я прави сеизмично устойчива. Строителите дори твърдят, че при евентуално земетресение със степен 9 по скалата на Рихтер, сградата няма да помръдне. Изпълнени са всички изисквания за безопасност на търговския комплекс, предвидени са противопожарни системи, обезпечено е водно количество за пожарогасене.
В МОЛ Варна ще може да се пазарува със специални кредитни карти iCARD, обезпечението по които ще бъде до 20 000лв. За целта е сключен договор с МasterCard, а гратисния период, в който не се заплаща лихва, е 60 дена. За успокоение на пушачите ще кажем, че има предвидени зони и за тях. Почти във всички заведения има обособени места за пушачи, но в магазините, кинозалите и детския увеселителен център, пушенето, разбира се, ще е строго забранено. Кинозалите на Арена са оборудвани с най-доброто като техника и обзавеждане. Още не е ясно колко ще струват билетите там, но при всички случаи ще има промоции, които ще удовлетворяват киноманите. В киното може да влезете и с включен GSM, той така или иначе няма да звънне. Кинозалите са снабдени с апаратура, която да заглушава сигнала, научи Дарик. За откриването на новите кинозали, така дълго очаквани от киноманите във Варна, идват няколко премиери -новият филм за Индиана Джоунс, както и пълнометражният “Сексът и градът“.
Официалното откриване е утре в 11.00 часа, когато кметът Кирил Йорданов ще пререже лентата на МОЛ Варна. После ни очакват 4 дни музикални, театрални и всякакви други изненади.
Утре ще бъде отворен за движение и бул.“Христо Смирненски“, изцяло обновен и удобен за шофиране. Инвестицията за него е 1,200 млн. лв., осигурени от“Интерсервиз Узунови“.