Вместо досегашните 0,34 лв. на киловат, собствениците на автомобили до 55 киловата ще плащат по лев, което прави ръст от 210%, съобщава "Позвънете новини". За автомобили до 74 киловата таксата става 1,35 лв. на киловат, докато преди за тази мощност се плащаше по 0,54 лв. за киловат. Собствениците на коли до 110 кВтч ще дължат 1,65 лв/КВтч, при 1,10 лв. досега. За най-мощните автомобили с мощност над 110 КВтч ще се дължи 1,85 лв. на киловат, при 1,23 лв. до тази година. По данни на КАТ най-много коли във Варна са регистрирани с мощност от 55 kW до 74 kW. За тези автомобили скокът е в рамките на 150%, в сравнение с миналата година. Увеличението не е толкова драстично за онези варненци, които имат мощни и нови коли. За тях скокът в данъка е от 50 до 68 на сто.
Размерът на данъка за колите на варненци бе определен от Общинския съвет на морския град след поправка в Закона за местните данъци и такси. Според поправката общинските съвети трябва да определят размера на данъка, като са дадени минимални и максимални стойности. По предложение на общинската администрация, във Варна е избран модел, при който за малките автомобили е достигната горната граница, а за мощните увеличението е по-скоро към минималните изисквания в закона.
Повишението на данъците не е толкова драстично, колкото ви изглежда, тъй като има облекчения за колите с катализатор, заяви шефът на Общинския съвет Борислав Гуцанов пред журналисти.
Според приетата наредба автомобили с екодвигатели, съответстващи на стандартите “Евро 2”, “Евро 3”, “Евро 4” и “Евро 5”, ще плащат с 50 на сто по-малко от дължимата към бюджета такса. Такова облекчение обаче съществуваше и досега, когато действаха предишните стойности на таксите за МПС. 220 лв. става данъкът за автобуси с над 22 места, 125 - за по-малките бусове. 200 лева ще плащат собствениците на мотоциклети с двигател над 750 куб. см. Мотопедистите ще дължат 20 лв. годишно за своите возила.
Автобусите в градския и обществения транспорт, които работят по линии, субсидирани от общината, ще плащат 10 на сто от размера на патентния си данък, решиха съветниците вчера.