Това съобщиха организаторите на класацията. С 243 точки Варна e определен за най-добрия град за живеене в България. На второ място e Пловдив с 228 точки, трети е Велико Търново с 226 точки. Столицата на България София се подрежда на четвърто място в класацията с 223 точки. Последните пет позиции са за Лом, Горна Оряховица, Дупница, Самоков и Перник, сочат предпочитанията на участниците в анкетата.
Репортерите на двете медии са избрали 35 от по-големите градове у нас, като те са били оценявани по 40 критерия, сред които зелени площи, качество на въздуха, детски площадки, хармонична архитектура, възможност за спорт, места за паркиране, престой в задръствания, безработица, инвестиции, предаде БТА.
Авторите на проучването са били водени от убеждението, че в България може да се живее добре, целта им е била да открият местата, които дават пример за това. Проучването е продължило повече от 2 месеца. Част от критериите са заимствани от световните практики в подобни проучвания.
Това проучване може да бъде сериозна ориентация във всички местни екипи на властта за работата им през следващите четири години, посочи изпълнителният директор на "Дарик" радио Радосвет Радев. То е първата обществена поръчка за избраните кметове, класацията е стимул за градовете да минат напред в нея, допълни главният редактор на в."24 часа" Венелина Гочева. Доразвиване на идеята пожела министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, под чийто патронаж бе инициативата. Той пожела успех на градовете в това своеобразно състезание. Кметът на Варна Кирил Йорданов прие лично поздравленията в Националния пресклуб на БТА, където бе представено проучването.